700 Yıllık Batı Celaliye Camii
Ermenek Karaman
İki Kasım 2024
“Karamanoğulları Devleti / Tarihi Kitabeleri İtibarı” adlı eserimizin alan çalışması kapsamında Ermenek'te değerli ağabeyimiz, saldide ustamız Yaşar Yalçın ile Ermenek müftülüğüne vardık.
Amacımız, ibadete kapalı olan ve anahtarlarının müftülükte olduğunu öğrendiğimiz Fatma Ana ve Celaliye Camilerini ziyaret izniydi.
Görevli arkadaşlar Fatma Ana camiinin anahtarının Akcami imamında olduğunu oradan alıp gezilebileceğini söylediler.
Ancak Celaliye Camii'nin büyük çatlaklarla neredeyse yan yatmış olduğunu ve içine girmenin tehlike arz ettiğini eklediler.
Sorumuz üzerine “konunun vakıfların malumu olduğunu ve restorasyon kapsamına alındığını” belirttiler.
İkindi namazında ak cami imamı ile beraber giderek Fatma Ana Camii’ni gezdik, bu konuyu başka bir paylaşıma bırakarak tekrar Celaliye Camii’ne gelelim.
Müftülükteki yetkililerin bize verdikleri bilgiye göre Orta Mahallede 2, hatta 3 Celaliye mescidi bulunmaktadır.
İki Kasım 2024 günü gezimizde 3 mescidi de gördük.
Bu mescitlerden doğuda olanı müftülük kanalı ile Ramazan aylarında açıldığını ve staj amaçlı öğrencilerin mukabele okuyup namaz kıldırdıklarını öğreniyoruz.
Bu Celaliye mescitlerinin yapım yılı üzerlerinde 1484 yazıyor yani Karamanoğulları’nın tam son dönemlerine tesadüf ediyor.
Asıl bizim gezmeyi istediğimiz Celaliye mescidi Batı Celaliye mescididir.
Bu mescide geldiğimizde gerçekten müftülükteki görevlilerin söylediği gibi ve ekteki resimlerde de gördüğünüz üzere, Cami neredeyse yan yatmış, kapı tarafı çatlaklarla dolu, arka tarafı da öbür eve yaslanmış koca koca yarıklar oluşmuş durumdadır.
Buradan yetkililere sesleniyoruz, bu mescide şu anda el atılmazsa yarın geç olabilir.
Batı Celaliye mescidi “2009 baskısı Türk Tarih Kurumu Karaman Kültür Envanteri 70” adlı, Prof. Dr. Haşim Karpuz’un eserinde geçmiyor.
Ancak Osman Nuri Dülgerler Bey'in “Türk Tarih Kurumu 2006 baskısı Karamanoğulları Dönemi Mimarisi” adlı eserin 33. sayfasında “Batı Celaliye Mescidi Ermenek” adıyla yer almıştır.
Yazar, orta mahalledeki bu eserin Hicri 723, Miladi 1323 yılında yapılmış olduğunu kaydettikten sonra Cami hakkında teknik bilgiler vermektedir.