Sayın İlhami Etci yazmış, haber sitesinde okudum. BİLEĞİ yine çöplük olarak kullanılıyor, kirli atıklar yağmur ve kar suları ile Ermenek Baraj Gölü’ne taşınıyor. Kimsenin sesi sedası çıkmıyor, hani var ya şu bizim Turkuaz Sevdalılları, onlar nerede, Baraj Gölü’nün kirlenmesine neden olan eylemleri neden yazıp çizmiyorlar? Yalnız Ermenek Baraj Gölü’nün kirlenmesine vesile olan BİLEĞİ’ye dökülen çöpler değil, Göl’ün çepeçevre etrafından göle kaçak olarak akıtılan kirli sular var. Biz göle yapılan bu düşmanlığı taa... İstanbul’dan başlangıçtan beri görüyor ve yazıyoruz. İlgili birimleri ve sivil toplum örgütlerini de uyarıyoruz. Ya Turkuaz Sevdalıları bu çevre tahribatını neden görmüyorlar? Niçin görüp yazmıyorlar görüp Tanıtım bakımından Ermenek ve çevresine yapılan en büyük kötülük “Ermenek Baraj Gölü” adının ısrarla “Turkuaz gölü” olarak yerelde yazılıp çizilmesidir. Geçmişte defalarca uyardım yine de uyarıyorum. Turkuaz gölü ısrarı, Ermenek adının geri plana itilmesi ve ülke genelinde tanıtılmasına ket vurulmasıdır. Bu ısrardan vaz geçilmelidir. Şimdi esas konumuza gelince öncelikle İlhami’ye bu duyarlılığından dolayı teşekkür eder ve 2015 yılında Baraj’ın kirlenmesine yönelik uyarı yazımı aynen koyarak fikri takip yaptığımı okuyup göreceksiniz. O tarihlerde altta adı geçen bu yazı Ermenek internet sitelerinde yayınlandı. Aynen aşağıya alıyorum,2023 kişi de okumuş, yalnız benimi arşiv amaçlı kullandığım sitemden. ( Bk.www.hasan şimşek.com.tr )
Gelecek nesillere temiz ve gök mavisi / turkuaz rengi bir göl bırakacak isek, çevre kirliliği yönünden resmi kurumlarımızın, belediyelerimizin özellikle yerel basın yayın organlarımızın ve sivil toplum örgütlerinin çok duyarlı ve dikkatli olması gerekecektir. Yöremizde çevreye karşı yeterince duyarlı davranıldığı ve çevrenin korunduğu söylenemez. 14.03.2025
Yayın tarihi: Pazartesi, 31 Ağustos 2015 00:00
Yazar: hasan-simsek
Gösterim: 2023
ERMENEK BARAJ GÖLÜ’NÜN ATIKLARDAN KORUNMASI
Türkiye’nin en büyük baraj göllerinden biri olan Ermenek Baraj Gölü, yıllardır Taşeli kentlerinden toplanan katı atıkların tehdidi altında idi. Hepimiz biliyoruz ki Taşeli Havzası kireçli /kalkerli bir yapıya sahip olduğundan geçirgendir. Yıllardır Ermenek ile Güneyyurt arasındaki Bileği denilen uçuruma benzer bir yerden, çöpler yolun alt tarafına dökülürdü. Yağmur ve kar yağışlarının etkisi ile buraya dökülen çöplerin erimesi ile oluşan olası kirlilik baraj gölüne gittiği ya da gideceği düşünülüyordu. Manavgat uçurumundan görülen Gezende Barajı’nın doğa ile bütünleşmiş güzel görünümünü hayranlıkla izleyen Ermenek Halkı, burnunu dibindeki Baraj Gölü’nün de elbette temiz, sağlıklı ve güzel görünmesini arzu eder.
Eskiden Ermenek ile Güneyyurt arasında çöp dökülen bu yerlere Piynar Kuşağı derlerdi. Piynar, yaz kış yapraklarını dökmeyen dikenli yaprağı olan bir çalıdır. Buralar kayalık ve sarp olduğundan kıl keçilerin yaşam alanları idi. Piynar ise onların kışları beslenebildiği önemli bir besin kaynağı olarak yörede bilinir. Hâlâ daha Bileği Çöplüğü yakınlarında çoban damlarının izine rastlamak mümkündür.
Bileği Çöplüğü, Baraj Gölü’nü kirletmeye aday bir realite olduğu gibi aynı zamanda yol güzergâhından geçen insanları da kokusundan rahatsız ettiği bilinen bir gerçektir.
Yıllardır Bileği Çöplüğü ve Taşeli katı atıkları ile ilgili yazılar yazılıp çiziliyor, defalarca biz de çöplüğün Ermenek Baraj Gölü’nü ve insan sağlığını tehdit ettiğini yazdık durduk.
Taşeli katı atıklarının insan sağlığına uygun bir yerde toplanıp etkisiz hâle getirilmesi için şimdiye kadar çok proje üretildi ama hayata bir türlü geçirilemedi. Şimdi öğreniyoruz ki yörenin katı atıkları Serper Köprüsü’nün batısında Tepebaşı-Elmayurdu sınırları içinde Karatepe’nin güneyinde bir yere dökülecekmiş. Taşeli Belediyeler Birliği’nin katı atık konusunda duyarlı olduğu biliniyor. Kaymakamlıklarımız da köylerdeki çöpleri toplama konusunda eskiye göre daha dikkatli bir çalışma içindeler.
Yöre halkının temennisi bir an önce çevreye fazla zarar vermeden katı atıklarla ilgili projenin hayata geçirilmesi ve havza suyunun kirlilikten arınmasıdır.
Bazı kaynaklara göre projenin yapıldığı ve ihale aşamasında olduğu, tek sorunun parasal kaynak olduğu şeklindedir. Temennimiz odur ki, bir an önce parasal sorunlar aşılarak projenin hayata geçirilmesi ve çevrenin ve Ermenek Baraj Gölü’nün ve dere yataklarının kirlilikten arınmasıdır. 31.08.2015. Hasan ŞİMŞEK