Kendimi batırma üzerine en son yazı yazacaklardan biri olarak görmeme rağmen, bu konuda bazı gözlemlerim ve söyleyeceklerim var:
Batırma bundan 50-60 yıl öncesinde günlük yaşamda Taşeli coğrafyasında, kolay yapılıp yenilen ekonomik bir yemek olarak görülse de, günümüzde zahmetli ve pahalı bir yemek çeşididir.
Yaşlılarımız hatırlar, Ermenek’te bağ evleri yaşamanın sürdüğü geçmiş yıllarda, hemen yanıbaşımızda ya da önümüzde bulunan bahçemizde domates, biber, salatalık, maydanozun, taze soğanın asma yaprağının ve diğerlerinin kolaylıkla temin edilip kışlık evimizden getirdiğimiz düğürcük ve mevsimine göre ceviz ve diğer katkı maddeleri ile kolaylıkla pratik olarak yapılabilen ekonomik bir yiyecek türü olduğunu söylememiz her hâlde yanlış sayılmaz. Bu nedenledir ki batırma Taşeli coğrafyası ile özdeşleşmiş bir yemek çeşididir.
Günümüzde; mevsimine ve yapıldığı yere göre hazırlanışında kullanılan malzemelerin çeşitliliğinde farklılıklar olduğunu medyadaki yemek programlarında da görüyoruz. Yakın geçmişte Kanal 8 ( TV 8)’in Konya’da MasterChef –Türkiye olarak düzenlemiş olduğu yemek programında yaptıkları batırma tarifi doğal olarak Ermeneklileri üzmüştür. Başkanlarımızın tepkilerini de doğal olarak görmeliyiz ama yetmez. Bir zamanlar öğretmenler haftasında öğretmenlerimize Ermenek’e özgü yemekler yerine maklube ikram eden ve billboardlarda reklamını yapan ERSİAD üyeleri bu batırma/batırık yapma konusunda ne düşünüyorlar doğrusu merak ediyorum. O zaman Yeşil Ermenek gazetesinde, öğretmenlere neden Ermenek’e özgü yemek ikram etmedikleri konusunda eleştirim olmuştu.
Şurası bir gerçektir ki, görebilmek de önemli Ermenekli hanımların yaptığı batırmanın ve diğer yemeklerin lezzetini anlamak ve değerlendirmek için Ermenekli olmamak gerekir. Ermenek kendi özündeki bu potansiyelin ve kültürün farkında değildir. Ermenekli hanımların yemek yapma konusundaki yetenekleri henüz geniş anlamda keşfedilip anlaşılmış değildir. Bu vesile ile Konya’daki derneğimiz, pandemi sonrası, düzenli olarak her yıl tespit edilecek bir tarihte yemek yarışması düzenleyip Ermenek yemeklerini ve yetenekli elleri tanıtma imkânı bulur. Yapılacak böyle bir düzenleme/yarışma aynı zamanda MasterChef yarışmasına ve diğerlerinde anlamlı bir cevap olur.
Belediye Başkanımız, Atila Zorlu Ermenek.com.tr internet sitesinde gayet güzel bir batırma tarifi sunmuştur. Mevsimlere göre batırma yapımında kullanılan malzemeler/ girdileri değişebilir.
Şunu unutmayalım!
Herkes baklava yapabilir ama Anteplilerin yaptığı baklava tartışılmaz. Batırma da Ermenek hanımlar için öyle bir şeydir. Batırma, Ermenekli hanımların el becerileri, kıvrak zekâları, yaratıcı tedarikleri ve ince ruhları ile bütünleşmiş özgün bir yemektir. Batırmanın Ermenek’e özgü bir yemek olduğu tanıtımı da Vakıf ve derneklerimize, diğer sivil toplum örgütlerimize düşer.
Sonuç olarak, batırma tartışması, medyadaki yemek tanıtım ve yarışmaları ile bizi ayıltmıştır. Özü de kökü de bizim coğrafyamızla örtüşen batırmanın menşeinin Ermenek merkez olduğuna ilişkin tanıtımın, bundan sonrası sivil toplum örgütlerimize, şairlerimize, yazarlarımıza ve Taşeli yöneticilerine düşer. 16.12.2020, Hasan ŞİMŞEK
Not: 08.06.2024 tarihinde küçük düzeltmelerle yeninden yayına verme gereği duyduk.