Rahmetli Prof. Dr. İbrahim CEYLAN ile ortak bağımız, Ermenek’in tanıtılması ve kalkınmasından ibarettir. Onunla tanışmamız, Ermenek’in il olması için Ankara Yuukarı Ayrancılarda Ermenek’in ileri gelenleri ile yapılan toplantıda oldu. Önceden de yöremizle ilgili bir iki telefon konuşmamız da olmuştu. Kendileri Ermenek hakkındaki düşüncelerini benimle paylaştıktan sonra yerel basın ve yayın organlarında yazılarak topluma mal edilmesini öneriyordu.
En son yaptıklarını ve yapacaklarını derleyen notlarını bana göndermiş, bu notlardan yola çıkarak kamuoyunu bilgilendirmemi rica etmişti. Bu notlardan en önemlisi Ermenek Müzesi idi. Gerçi daha önce ben inanmasam da o Ermenek’te bir müze açılmalı ve yörede çıkan buluntuların bu müzede toplanması şeklindeki hayalleri idi. Müze konusunda Sayın rahmetli Prof. Ceylan’ın önerilerine doğrultusunda bir iki defa yazmıştım.
Son gönderdiği notta müze hakkında şöyle yazıyordu:
“Ermenek ve çevresi insanlılığın oluşundan başlayarak tüm medeniyetlerin yaşadığı, yerüstü ve altı zengin tarihi eserlerin bulunduğu bir bölge. Ermenek’te arkeolojik kazılar yapılıyor. Ziyaret ediyordum. Çıkarılan eserler kamyonlarla götürülüyordu. Eserler bu bölgenin eserleridir .Neden bir arkeolojik müzemiz olmasın. Bölgenin tarihi olan sanat eserleri ile kültürel bilgilerinin paylaşıldığı, çok eğitici , etkileyici merkezlerdir. Tarihinde yaşamış toplumların değerli eserlerinin korunduğu yerlerdir. İnsan yaşamının nasıl değiştiğini inceler.”
Derken sözü şimdi Ermenek Müzesi’nin yapılmasında maddi ve manevi büyük katkıları olan Ahmet Keleşoğlu Vakfı’nın kurucusu rahmetli Ahmet Keleşoğlu’na getiriyor ve şöyle devam ediyor:
“Ermenek’te müzenin olmaması kafamı çok yordu, günlük yaşamımın önemli bir sorunu oldu. Yaz aylarında Antalya’dayım. Ahmet Keleşoğlu Tekirova’da Tatil Köylerinde, Antalya’da yerleşik Sayın Mustafa Keşçi ile tanışıyoruz. Birlikte çocukluğumdan beri yakın tanıdığım çok sevdiğim Ahmet Keleşoğlu’nu ziyarete gidiyoruz. Bu ziyaret 3-4 yaz devam etti. Akşam yemeklerimizde gündem maddemiz Ermenek’te bir müze yapılması şeklinde bir karar oluştu. Toplantıda o zaman Selçuk Ecza’nın Genel Müdürü, şimdi Yönetim Kurulu Başkanı olan Sonay Gürgen de vardı. 1912 yılı ( 2012 olmalı) gece idi. Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar’a telefon ettik. Şehir imar palanında müze yeri yoktu. Acele imar planında uygun bir yere müze yeri ayrılması rica edildi. Tol Medrese yanındaki Merkez İlkokulu yıkılmıştı ve alt bölümde daha geniş bir alana yapılacaktı. Tol Medrese yanı müze için idealdi. İlkokul ve müze aynı yıl inşa edileceği ilan edildi ama okul yapıldı. Müze yapımı yedi yıl gecikti Çok amaçlı modern Ahmet Keleşoğlu Müze inşaatı medrese yanında ilkokul binası yerine nihayet yapılıyordu. Çok mutluyum ve sevinçliyim Ermenek çok değişecek.” diyordu rahmetli Prof. Dr. İbrahiim CEYLAN.
Şimdi müze yapılıyor ve içine konulacak malzemeler de tasarlanıp toparlanmaya çalışılıyor. Selçuk Ecza’nın finanse ettiği , yöredekikazı çalışmaları da sürüyor.Cumhuriyetimizin 100. yılında Ermenek’in bir müzeye kavuşuyor olması güzel bir kültür hizmeti olacaktır. Sayın Prof. CEYLAN hayalini kurduğu müzenin açılışını görmeden rahmetli oldu. Ruhu şad olsun. 08.10.2023
Mustafa Koçak Bey çok teşekkür ederim. Toplumu bilgilendirme ve tarihe bir not düşme amaçlı yazdım.Selamlar.
Güzel bir yazı...Hasan Şimşek ağabeyimize teşekkürler