Ermenek Taşeli Kültür Sanat ve Sıla Festivalinde panayır alanından izlenimler.
Geçen yıl Eylül'ün ilk günleri yapılan 26. Sıla Festivali’ne, geç kalındı, okullar açılıyor, gurbetçiler gidiyor, gibi eleştirilere kulak asılarak bu yıl 18 Ağustos 2023’te yapılan Sıla festivali olağanüstü sıcak günlere denk geldi.
Ancak her şeye rağmen her zamankinden daha yoğun bir katılım vardı, insanlar oluk gibi ana cadde üzerinde doğuya ve batıya doğru akarak kurulan stantların ve çadırların önünden geçtiler ve herkes ilgi alanına göre alışverişini yaptı.
Kültür çadırı etkinliği ilk defa 2018 yılında benim fikir babası olduğum bir etkinlik olarak başkan Sayın Uğur Sözkesen zamanında başlamıştı.
O günden bugüne kültür çadırlarında Taşeli yazarları her defasında davet edilerek çadırlarımız dolu dolu bir etkinliğe sahne oldu.
2023 yılı 18 ağustosundaki panayır alanında 30 -31 numaralı kültür çadırlarımıza Karaman’dan 6, Ankara'dan bir, Taşeli’nden 6 kişi yazar olarak çadırımızda hazırladığımız masalarda yerlerini aldılar.
Yöremiz tarih ve turizminin duayen ismi sayın Yaşar Yalçın hocamız da 1967'de hazırladığı, o günün Ermenek ve çevresini anlatan 350 sayfalık teksir edilmiş kitabını aynı çadırda tanıtma imkanı buldu.
Kültür çadırlarının ve panayır alanının iki gün olması fikri 2021 yılında da bir defa denenmesine rağmen 2 günde beklenen performans sağlanamamıştı. Bu yıl da 2 gün panayırın açık kalması projesi yine de tutmamıştır ve 2. gün herkes erken saatlerde kimse olmayınca çadırlarını söküp toplama yoluna gitmişlerdir. Bu durumda panayırın cuma günü haricinde devam etmesi artık düşünülmemelidir.
Bu yıl kültür çadırlarımız 30 -31 numarayla belediyemiz tarafından istediğimiz en uygun alanda masa ve sandalyeleri ile beraber tefriş edilip hizmetimize sunulmuştur bu hususta belediyemize ve yetkili idare birimlerine samimi olarak teşekkür ediyoruz
Cumadan önce saat 12.00'de ile beraber Meydan Parkı’nda belediyemizin verdiği yemeğe katıldık ve misafirlerimize hazırlanan güzel yemeklerden ikram edildi üzerine de Ermenek’in efsane pekmez helvası sunuldu.
Kültür çadırları ve katılımcı yazarlarımızın belediyemizden diğer fuarlarda ve kültürel faaliyetlerde görülen katkı belgesi takdimi ve mümkünse yazarlarımızdan kitaplarını alarak teşvik edilmeleri beklentimiz her zaman bakidir.
36 derecelik Ağustos sıcağına rağmen gerek kültür çadırlarımıza ve gerek panayır alanına olan ilgi beklentilerin üzerindeydi. Her yıl olduğu gibi belediye başkanımız, kaymakamımız ve Karaman’dan teşrif eden siyasi ve mülki amirler kültür çadırımıza uğrayarak yazarlarımızı tebrik ettiler. Belediye başkanımız Mustafa Bozcu ve diğer yetkililer çadırlarımızı ziyaret ederek yazarlarla görüştüler.
İki adet kültür çadırının tahsisi için beraber belediyemizle görüştüğümüz arkadaşımız Sayın Tevfik Kanmaz gün boyu çadırlarımızda yazarlarımızın en güzel şiirlerini seslendirdiler. Bu arada ülkemizin popüler türkülerini de seslendirerek Türkçenin önemine vurgu yapan şiirler okudular.
Ankara'dan kültür çadırımıza teşrif eden Yılmaz Erdoğan Bey de onlarca kitabını ve romanını okuyucularına imzalama imkânı buldu, son yayınlanan ve Ermenek temasını işleyen Torosların Nazlı Çiçeği romanını şahsıma imzaladılar ben de kendilerine Arkadaşım Kuyrukkakan adlı son hikaye kitabını takdim ettim.
Ermenek ana caddesinde kurulan Sıla festivali cuma panayırının esnaf dükkânlarının önüne kurulması durumu zaman zaman olumlu ve olumsuz yorumlara neden oluyordu. Şahsen o gün önüne durduğumuz esnaflara sorup, bugün diğer günlere göre cironuz nasıldı, dediğimde daha fazlaydı dediler yani yılda bir kere yapılan bu sıla panayırının ana cadde üzerinde kurulması esnaf bakımından kesinlikle bir sıkıntı oluşturmuyor.
Kültür çadırımızda Ermenek müzesi ile ilgili çok önemli sohbetlerimiz oldu. Ermenek müzesinin faaliyetlerini yürüten ve açılışına hazırlayan değerli iki arkadaş şahsen benimle görüşmek istediklerini söylemişler ve beraberce bir saate yakın sohbet ettik.
Ermenek müzesinin hayal ettiğimizin çok üzerinde büyük bir müze olarak kayda geçtiğini, içerisinde 1934 Emin Hami Koçaş elektrik santrali projesi köşesi gibi bölümlerin olacağını, yöremizle alakalı her türlü kitabın bulunabileceği bir kitaplık bölümünün olacağını, arşiv kaynaklarında geçen Ermenek’in dijital bir gösteri köşesi açılacağını, Ermenek dışına giden Ermenek eserlerinin müzeye getirileceğini ve şu anda kazıları devam eden Gökçeseki, Sbide antik kentleri, Kisse ören yeri ve Çatalbadem'deki İrenepolis antik kentinden çıkan eserlerin de burada sergileneceğini sevinerek öğrendik.
Her yıl olduğu gibi bu sene de turkuaz mesire alanında Sıla festivali bünyesinde batırma ikramı yapıldı, saat 14.00 olarak verilen zaman diliminde tesadüfen orada olduğumuzdan ailecek sıraya girerek birer tas batırmamızı aldık, batırmalar tam kıvamındaydı yanına da isteğe göre her türlü garnitür yani yeşil biber, domates, salatalık, soğan, haşlanmış lahana gibi çeşitler ayrı kaplara konmuş, isteyen ilave edebiliyordu.
Dünkü kültür çadırı sohbetlerimizde şehrin ileri gelenlerinden arkadaşımız, Ermenek’in batırmanın coğrafi işaretini alması konusunda Mut ve Silifke’nin itirazları var, o yüzden coğrafi işaret çok gecikti, deyince bayağı üzülmüştüm. Ama artık bu bir gerçektir ki batırma Ermenek’in milli yemeğidir, yemekten de öte yaz günlerinin vazgeçilmez bir ziyafetidir.
Gerek panayır alanındaki kültür çadırlarımızda gerek belediyedeki temaslarımız sırasında ve gerek turkuaz alanındaki meydan parkındaki yemekler ikramlar sırasında, personelinin çok nazik, güler yüzlü, temiz, ilgili tutumlarından dolayı Ermenek belediyesini açıkçası tebrik ediyorum.
27. Ermenek Sıla festivalinin en mutlu anları, değerli okuyucularımızın: Mükremin Kızılca siz misiniz, sizi takip ediyorum, şu paylaşımınızla sizi tanıdım, sayenizde memleketten haber alıyoruz, yazılarınızı okuyorum, benzeri sözleridir.
Ben de kendilerine Ermenek ve Taşeli’ne borcumuz bitmedi, şu anda Taşeli ile alakalı kitabımız Ermenek 1830, Ermenek 1845, Başyayla ve Güneyyurt kitaplarıdır. Ancak sohbetimiz sırasında kendilerine, inşallah, Sarıveliler, Ermenek Şiirleri Seçkisi ve Ermenek Şehrengizi adlı büyük boy üç eserin daha yolda olduğunu müjdeliyorum.
Hoş olun, hoşça kalın!
Daha yazılacak çok şey var!
MÜKREMİN KIZILCA