Cumhuriyet Halk Partisi karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, şeker pancarı sektöründe yaşanan sorunların tespiti ve çözümü olacak önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.
ŞEKER PANCARI ÜRETİMİYLE CUMHURİYET SAYESİNDE TANIŞTIK
TBMM’ye verdiği araştırma önergesi ile şeker pancarı üretiminin ülkemiz açısından tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Ünver, şekerin kalkınmanın öncüsü olarak Cumhuriyet tarihimizde ayrı bir önemi olduğuna da dikkat çekti. Sektöre ait politikaların öncelikli olarak şeker pancarı tarımını desteklemesi gerektiğini ifade eden Ünver, “Bu politikalar şeker üretim maliyetlerini düşürmeli, kota uygulamalarını AB kota düzenleme seviyelerine göre yeniden düzenlemeli, kendi kendine yeterli ve dünya piyasalarında rekabet edebilen önemli bir üretici olma amacı taşımalıdır.” dedi.
CİDDİ REKOLTE KAYBI YAŞANDI
Şeker pancarı üretiminin toprağa ve istihdama sağladığı faydaları sıralayan Ünver; “Alternatif tarım ürünleri olan ayçiçeğine göre beş kat, buğdaya göre yirmi kat daha fazla istihdam sağlamaktadır.” diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun şeker pancarı üretim verilerini de paylaşan Ünver, 2020 yılında 23 milyon ton şekerpancarı üretildiğini, 2021'de ise bu üretimin yüzde 15,3 oranında azalarak 19,5 milyon tona gerilediğini aktardı. Sözlerinin devamında, küresel iklim krizi ile pandemi koşullarının yaratmış olduğu olumsuzluklara bağlı olarak 2020-2021 yılında, özellikle şeker pancarının yetiştiği bölgelerde ciddi rekolte kaybı yaşandığını söyledi.
VERİM ALAMAYAN, ZARAR EDEN ÇİFTÇİYE BİR DE KOTA CEZASI
Ektiğinden yeterli verim alamayan ve girdi enflasyonu nedeniyle karlılık anlamında umduğunu bulamayan çiftçinin bir de kota cezaları ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Ünver, “Kota cezaları, rekolte kaybı ve artan enflasyon karşısında zarar eden üreticiyi daha da zor duruma düşürmüştür.” dedi. Diğer yandan, 2021 yılı için üreticiye ton başına verilen 420 TL alım bedeli ödemelerinin henüz gerçekleşmeden enflasyon karşısında eridiğini dile getiren chp Milletvekili Ünver önergesini şu sözlerle sürdürdü: “2022 yılı alım fiyatı ise 1 ton şeker pancarı üretim maliyetini dahi karşılamamaktadır.”
PANCAR ÇİFTÇİSİ ÜRETİMİ TERK EDİYOR
Özellikle Orta Anadolu’da yaşanan sulama sorunu ve kuraklığa ek olarak artan girdi maliyetleri altında ezilen pancar çiftçisinin üretimi terk etme noktasına geldiğini söyleyen Ünver, şeker pancarının dışa bağımlılığın azaltılması ve gıda güvencesinin sağlanması açısından son derece önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de pancar şekeri üretiminde yüksek maliyetler, düşük verim düzeyi, eski teknoloji ve yenileme yatırımları gerekliliğinin bütçe üzerinde baskı oluşturması sektörün karşı karşıya kaldığı başlıca problemlerdir.”
MECLİS, PANCAR ÇİFTÇİSİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAMALI
CHP’li Ünver, araştırma önergesini; “Şeker pancarı sektöründe sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi, üretimde karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması, üreticinin teşvik edilmesi ve özellikle Orta Anadolu’da pancar üreten çiftçinin sıkıntılarının ve taleplerinin etkin bir şekilde tespit edilmesi ve çözümü olabilecek tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” sözleriyle TBMM Başkanlığı’na sundu.